Genomförande av strategi vs operationell effektivitet

Porter skrev 1996 i What is strategy? ”The essence of strategy is in the activities – choosing to perform activities differently or to perform different activities than rivals. Otherwise, a strategy is nothing more than a marketing slogan that will not withstand competition”.

Att besluta om en strategi är en sak, att genomföra den är en annan. Det är i genomförandet som den stora arbetsinsatsen ligger. Alla nivåer i en organisation behöver en strategi för hur dom ska nå de mål, och genomföra de aktiviteter, som dom fått på sig. Dessa mål och aktiviteter ska ju, om allt gjorts rätt, leda till att den delen av organisationen bidrar till de övergripande målen för hela verksamheten. Här kommer konsten att gå balansgång mellan strategi och operationell effektivitet.

Operationell effektivitet är inte strategi, även om det också är nödvändigt. Att arbeta med att bli effektivare, och därmed exempelvis sänka produktionskostnader av det vi gör är så klart viktigt. Det stämmer oavsett del och nivå i organisationen – de flesta av oss har fått på oss att visa på ökad effektivitet som mål. Strategi däremot handlar om hur vi kan förbättra det relativa värdet vi skapar. Det ger att vissa aktiviteter måste utföras på ett visst sätt, eller baserat på vissa principer, för att stödja strategin istället för att motarbeta den. En nylig dialog handlade om krav på rekryteringsprocessen där organisationens kunderbjudande sätter specifika krav på personalens kompetens och erfarenheter. Följden blir att den rekryteringsprocessen måste följas upp på kvaliteten i outputen och hur väl de rekryterade matchar kundbehoven. Det sätter då tydliga premisser för hur processen också kan jobba med operationell effektivitet.

Samtidigt insinueras i citatet av Porter att vi kan välja (choosing) – som vi vet är det inte ofta det är så enkelt att bara välja, det kräver en hel del arbetsinsats. Att ändra på hur vi gör saker är ofta svårt, det är bara att konstatera. Allt vi gör idag, gör vi då det blivit uppbyggt under många års konstant förändring och utveckling – radikal eller inkrementell, medveten eller omedveten. Mintzberg skrev redan 1987 ”strategy is consistency in behavior, whether or not intended” (Five Ps for strategy (Pattern)). Det är ofta man fastnar i åtgärder för operationell effektivitet, snarare än de strategiska målsättningarna.

Poängen är att just mönstret i våra aktiviteter visar på vår faktiska/reella strategi – att analysera hur mönstret stödjer eller motarbetar den definierade strategin kommer visa på sannolikhetsgraden av att lyckas. Resultatet bör användas för att antingen ändra beteenden/mönster eller ändra strategin eller en kombination därav.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Webbplats drivs med WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: