Värdeerbjudande inom tre områden för uthålligt genomförande

När vi arbetar med strategi är det tre områden vi behöver säkerställa att de springer i takt för ett uthålligt genomförande. Det första är värdet för kunden, det andra är värdet för organisationen, det tredje är värdet för medarbetare (och andra intressenter i leveranskedjan). 

I Värde för kund måste vi såklart definiera kunden. I första hand tänker vi ju på externa kunder men det kan också vara interna kunder för stödfunktioner som HR eller Ekonomi. Här måste vi förstå varför kunden vill köpa vad vi erbjuder. Vi måste förstå vilken utmaning, problem, outforskad möjlighet, har kunden som vi kan hjälpa denne med. Det finns ett antal metoder att göra jobbet för att ta reda på det här. Gemensamt är att fråga kunden, och eventuellt icke-kunder eller super-kunder osv. Det vi måste undvika är att gissa eller tro att vi vet hur kunden har det. Faktabaserat är alltid bättre!

Med Värdet för organisationen avses att det måste finnas en orsak för ägarna att göra satsningen. Syftet med de flesta organisationer är ju att leverera ett värde för ägarna, oavsett om det är vinstdrivande företag, myndigheter eller välgörenhetsorganisationer. Den satsning vi vill göra, stor eller liten strategisk påverkan behöver gå i linje med det önskade värdet. Annars kommer uthålligheten, eller stödet uppifrån, inte att finnas varpå resurser, kompetenser osv kommer bli svåra att få tag på över tid.

Värde för medarbetarna ger den långsiktiga uthålligheten och möjligheten att faktiskt leverera på den definierade strategin. För att få organisationens medlemmar att genomföra strategin måste de känna att den ger dom ett värde. Därmed måste det också bli inbyggt i organisationens strukturer och kultur. Till syvende och sist är det ju alla medlemmar i verksamheten som ska genomföra de strategiska aktiviteterna!

Dessa tre måste springa åt samma håll för en uthållig strategi över tid. Ofta beskrivs värde för kund och lönsamhet för organisationen tydligt i strategi-arbete men man glömmer bort medarbetarna. En stor orsak till att det är svårt att genomföra beskriven strategi är just att man missar att inkludera värde för de som ska genomföra arbetet för att strategin ska kunna realiseras – medarbetarna på alla nivåer. Det kan också inkludera olika partners beroende på hur just din affärsmodell ser ut.

Poängen är att vi vet att flera dimensioner är avgörande för att en strategi ska kunna realiseras, frågan är bara om vi är villiga att göra arbetet med att fånga dessa och styra hela arbetet därefter.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Webbplats drivs med WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: