Hur säkerställa den strategiska förflyttningen med hjälp av mellanchefen

I strategiska förflyttningar är det nästan alltid mellancheferna som drabbas hårdast (om vi bortser från fall med massuppsägningar och resulterande arbetslöshet och liknande). Varför? De som fattar beslutet om den strategiska förflyttningen, högsta påverkade cheferna, är ju per definition med på förändringen. De som direkt påverkas först är de första nedåt i hierarkin, det vill säga mellancheferna. Medarbetarna på golvet kommer oftast göra ungefär samma saker, men kanske på ett lite annorlunda sätt eller att rapportera till en ny mellanchef. Det kan vara säljare som ska sälja till nya kundgrupper, personer i produktion som ska tillverka nya produkter, stabsfunktioner som ska stödja nya avdelningar eller chefsgrupper så vidare.

Mellancheferna blir oftast klämda både uppifrån och nedifrån:

  • Ledningen som fattar beslutet om den strategiska förflyttningen kommer kräva att mellanchefen visar på förändring i strategins riktning och samtidigt leverera resultat enligt tidigare gjord budget och prognos.
  • Medarbetarna kommer vända sig till närmaste mellanchef med alla frågor de vill ha besvarade och alla orosmoln som de vill ha uträtade. Samtidigt har mellancheferna ofta inte fått tillräckligt mycket information, kunskap och egen förståelse för att kunna besvara frågorna på ett tydligt och säkert sätt.

Ofta har ledningen, och en strategi-grupp av något slag, genomfört det strategiska förarbetet under en längre tid och har därmed naturligt, över tid, assimilerat den. De har haft tid att tänka, diskutera, fundera, reflektera och ibland även simulera vad strategin för med sig. Berörda mellanchefer får, lite tillspetsat, en presentation och presentationsmaterial och sedan förväntas leverera på det.

Hur kan vi då göra istället? Det första är att vi måste säkerställa att de har både information, kunskap och förståelse för varför förändringen görs och vad den består i. Vi måste också ge dom möjligheten att reflektera över vad det innebär för deras avdelning och deras egna medarbetare. På så sätt kan vi både få bra input till eventuella justeringar i strategin, likväl som att de ges en möjlighet börja göra förändringen till sin egen.

Det andra är att ta bort de hinder som den ursprungliga strukturen sätter. Det gäller exempelvis befintlig budget, prognos och förväntan om levererat resultat. Det kan också gälla andra pågående initiativ, eller planerade kommande initiativ, som förväntas drivas av andra orsaker än de strategiska. Dessa bör antingen bakas in i strategin, eller skjutas upp i tid.

Ett par verktyg att arbeta med för att göra ovan är dels hierarkisk nedbrytning av strategin till nästa nivå. Med det avses att ta de övergripande strategiska målsättningarna och omsätta det till den enskilda avdelningen. Här bör vi, tillsammans med mellancheferna, beskriva mål, aktiviteter, mätetal och uppföljning för de olika avdelningarna. Samtidigt måste vi se över vad vi inte längre ska göra, det vill säga vad vi ska sluta göra, mäta och följa upp.

En annan viktig sak att se över är styrningen av projektportföljen, om ni inte styr den redan måste det göras. Om ni redan styr den måste ni se över dess koppling till den strategiska förändringen. Ofta ingår nämligen projekt vilka har olika mer kortsiktiga fördelar men som stjäl tid, energi och resurser från de strategiskt viktiga åtgärderna.

Poängen är att de flesta av oss vill bidra till att göra något bra tillsammans, det gäller i synnerhet mellanchefer. Genom att proaktivt hantera rollen och påverkansgraden som mellancheferna har, kan vi säkerställa att de bidrar till att driva strategin framåt och därmed möjliggöra strategins exekvering.

En kommentar på “Hur säkerställa den strategiska förflyttningen med hjälp av mellanchefen

Add yours

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Webbplats drivs med WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: