Förändringsledning vs Strategiexekvering

När jag utbildar i strategiexekvering får jag ofta frågan om och i så fall vad, skillnaden är mot förändringsledning. (Jag utbildar också i förändringsledning, där får jag dock inte frågan om samma skillnad – inte lika många som diskuterar begreppet strategiexekvering) I min värld är skillnaderna avsevärda, nedan går jag igenom huvuddragen för att reda ut de två begreppen.

Strategiexekvering syftar till att nå de övergripande strategiska målsättningarna. Ofta har verksamheten drivit någon form av initiativ för att ta fram en ny eller förändrad strategi. Exekveringen av den handlar sedan om att trimma in hela den berörda organisationen, processer, underliggande system, uppföljning och kulturförändringar för att möjliggöra för den dagliga verksamheten att nå de strategiska målen. Strategiexekveringen säkerställer alltså att verksamhetens alla dimensioner anpassas för att nå det strategiska målet.

Processen för strategiexekvering kan grovt delas in i ett antal olika faser. De första stegen handlar om att göra nödvändiga interna analyser för att veta vilka dimensioner som måste förändras och hur. Därefter måste vi besluta om hur förändringarna ska göras där vissa kommer drivas i projekt, andra som beslut som följs upp i daglig verksamhet och andra inom ramarna för dagligt linjearbete. Vi måste också besluta om vilka förändringar som ska göras. Ofta hittar vi, tillsammans med ledare i organisationen, många saker som bör ändras men normalt orkar vi bara driva ett fåtal över tid. En regel att använda är ”necessary and sufficient” där vi gör de nödvändiga för att nå resultaten men inte fler.

Vi måste också besluta i vilken ordning förändringarna ska göras. Ofta måste vissa åtgärder ske före andra, exempelvis om vi vill börja följa upp en sälj-avdelning på andra nyckeltal är det troligt att vi måste ändra i underliggande CRM-system för att kunna få ut dom nya nyckeltalen. Vem som driver respektive följer upp de olika förändringarna samt vart och hur de rapporteras måste också säkerställas för att vi ska säkerställa att tillräckligt fokus läggs på förändringarna.

Förändringsledning å andra sidan handlar om hur vi säkerställer att alla berörda individer bidrar till att driva mot en beslutad förändring. En sådan förändring kan vara strategin som sådan, men lika väl kopplas till ett av de underliggande projekten. Här handlar det alltså om hur vi på ett strukturerat sätt möjliggör för individer att följa med på en förändring. Om vi fortsätter exemplet med förändringen i CRM-systemet blir förändringsledningens uppdrag att säkerställa att berörda säljare och säljchefer förstår varför förändringen görs, vad händer om vi inte gör den och vad måste vi uppnå med den. Därefter möjliggöra för dom personerna att känna att de vill bidra, och bidrar i förändringen.

Poängen är att det är en stor skillnad mellan strategiexekvering och förändringsledning och att båda behövs vid stora komplexa förändringar, för att säkerställa att verksamheten når de strategiska målen.

En kommentar på “Förändringsledning vs Strategiexekvering

Add yours

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Webbplats drivs med WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: