Bestående förändring innebär att både ”Börja med” och ”Sluta med”

I många förändringar jag ser är det mer eller mindre tydligt vad man vill börja göra men det man ofta glömmer bort är att också fundera på vad man måste sluta göra. Om du runt omkring dig ser aktiviteter, rapporter, system, processer eller nyckeltal som inte är helt förståeliga i din nuvarande verksamhet – då är det en stor sannolikhet att ni tidigare börjat göra något nytt, men inte slutat göra något onödigt.

Det här syndromet verkar förekomma i alla typer av förändringar oavsett omfattning. En företags-strategisk förändring till att bli mer ”customer intimate” (se tidigare inlägg) började mäta nya nyckeltal på kund för att säkerställa det nya. Men de gamla nyckeltalen fanns kvar. Det innebar bara att de gick från en relativt stor bunt nyckeltal till en ännu större bunt nyckeltal. För att åstadkomma bestående förändring måste vi göra analysen på vad vi vill mäta och hur, därefter ta fram de nya nyckeltalen och samtidigt sluta med de gamla. Annars kommer påverkade personer fortsätta göra det man alltid varit trygg med, det vill säga som det är.

En back-office-process som inkluderade ett 50-tal personer förändrades för att kapa ledtider och samtidigt arbetstider. En av åtgärderna vara att bygga in kontroller i processen för att inte kunna skicka felen vidare (vilket annars skedde okontrollerat), det svåra var att få personer i slutet av processen att sluta göra en hel del tidsslukande efterkontroller vilka inte längre skapade värde.

Jag tror det är desamma om det är personliga förändringar eller verksamhetsmässiga förändringar, man måste tänka i båda dimensionerna. Om man exempelvis vill bli mer vältränad och därmed ska börja träna. Skaffar kort på närmast gym, bokar några tider med en PT. Ofta brukar det ganska snart fallera. En grundorsak är att vi också måste vara tydliga med oss själva i vad man ska sluta med – sova mindre, se mindre på TV, umgås mindre med familjen, vad det nu är – blir det lättare att hålla i det nya, i det här fallet att träna.

Poängen är att när vi gör analysen på vad vi vill uppnå och ska börja göra ska vi också genomlysa vad som måste förändras eller sluta göras. Om vi gör det kommer förändringarna ha högre sannolikhet att bli mer bestående och få en djupare påverkan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Webbplats drivs med WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: