Hur kan vi som ledare agera i tider av påtvingad förändring

I tider som nu, när omvärldssituationen kräver förändringar och uppoffringar av alla organisationer och individer – vad ska man som organisation då tänka på när man tvingas genomföra åtgärder för att möta situationen?

Det första är naturligtvis att göra hemläxan, det vill säga göra en tolkning av hur corona-situationen slår på samhället, sin bransch och sina kunder och sin egen verksamhet den närmast tiden. Tidsspannet är ju såklart svårt – men man behöver göra ett troligt scenario för i alla fall året ut. Orsaken till det är att många åtgärder som görs kommer slå på minst den tidshorisonten, vissa längre, andra kortare. En del av dessa åtgärder kommer handla om att få ner externa kostnader såsom hyror, amorteringar, räntor och använda de möjligheter som staten förser oss med nu – den här typen av åtgärder måste göras, men de är inte dom jag fokuserar på.

Jag tänker mer på alla interna åtgärder. Här handlar det om att se över intäktsmöjligheter likväl som kostnadsbilden både nu, och under resterande del av året, i första hand. Här sitter många ledningsgrupper såklart med stora utmaningar.
Jag tror två saker är otroligt viktiga – 1 säkerställ att dina åtgärder matchar din önskade kultur och säkerställ samtidigt att du är så kreativ och självtänkande som möjligt! 2 ta hjälp av din organisations samlade kompetens och delaktighet för att hitta lösningar för just er!

Med den första punkten menar jag att när vi är igenom den här krisen kommer vi sakta gå tillbaka till en normal verklighet och vardag. De beslut du tar nu, hur du hanterar en krissituation, kommer påverka din organisationskultur och medarbetare på alla nivåer under många år framöver. Den kommer hamna på en skala från ”din bästa vän” till ”din värsta fiende”. Ett tydligt exempel är att om din kultur innehåller något i stil med ”att dina medarbetare är din största tillgång” eller liknande och du vill mena allvar med det, också över tid – då är det svårt att avskeda delar av personalen och samtidigt vara trovärdig. Här gäller det att försöka hitta andra lösningar.

Men vad kan man då hitta för kreativa lösningar? Staten har gått ut med möjligheter till korttids-permittering, använd det, förhoppningsvis kommer det fler åtgärder av den typen. Andra saker kan vara att minska lönenivåerna lite för alla under en begränsad tid, istället för att vissa ska få ta hela smällen. (Om din kultur å andra sidan inte innehåller något om att medarbetarna är viktiga, då är de långsiktiga riskerna med att sparka folk mindre).

Andra sätt att hantera överbliven arbetstid kan vara att låta medarbetare ta vissa dagar oavlönad semester att köpa/sälja mellan varandra, det drar ner kostnaderna lite för alla men inte allt för några få. Eller ta chansen att vidare-utbilda personalen genom interna utbildningar – kostar bara tid, men inte externa pengar. Andra saker kan vara att förbättra arbetsprocesserna, genomför aktiviteterna för att öka kvaliteten i dina leveranser och tjänster. Gör kundanalyserna du inte har hunnit.

För att göra ovan kommer vi till punkt 2 ”ta hjälp av din organisations samlade kompetens…” för att hitta nya vägar till intäkter och nya vägar till besparingar. Ju större delaktigheten är desto större är acceptansen för hårda beslut, det vill säga delaktigheten i sig är viktig. Om man någonsin haft en ”burning platform” som hela organisationen förstår, är det nu. Människor vill vara en ”del av något större än sig själva” och vara ”betydelsefulla” (se tidigare inlägg). Genom att göra alla delaktiga i att ta fram åtgärder kommer acceptansen för åtgärderna (även om det till slut visar sig att du måste skära i personalstyrkan) vara mycket större. Genom att involvera hela personalen kommer du stå mycket starkare rustad som grupp och organisation när corona-krisen vänder och ekonomin återigen tar fart. Med det sagt är att visa ett starkt och tydligt ledarskap genom förändringen nödvändigt, och gör det med empati!

Poängen är att det finns många saker att göra, baserat på just din situation och organisation, och hur ni hanterar situationen kommer påverka er under lång tid framöver – se till att det ni gör nu, är rätt saker över tid!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Webbplats drivs med WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: