Vården måste förstå sin verksamhetsförändringen redan i pilotfasen – för att få ut bestående effekter med digitalisering

Sedan ett och ett halvt år tillbaka har jag förmånen att arbeta med Telias digitala vård-satsning och arbetar bland annat tillsammans med Alireza Malakuti på Telia som varit med och skrivit detta inlägg. Med en av lösningarna, Telia Health Monitoring (THM) en tjänst för distansmonitorering av patienter, kan patienten utföra ett antal mätningar (glukos, blodtryck, syresättning, vikt med mera) och svara på vårdens kopplade frågeformulär. Samtidigt ökas tillgängligheten till vården via chatt och videosamtal.

Förutom att patienten får bättre förståelse för sin sjukdom, går datan in till vården och jämförs mot satta gränsvärden, för att därigenom visa om det behöver vidtas åtgärder eller inte. Dessutom ökar förutsättningarna för vården att proaktivt arbeta med sekundära preventionsinsatser. Indikationerna hittills är stora effektiviseringar i vården, det ser vi både från internationella större studier, och svenska mindre projekt. De största effektiviseringarna ligger i frigjorda resurser i vården, framförallt i färre antal vårddygn. Nyckeln för vården är hur de ska omvandla de frigjorda resurserna till ett resultat på sista raden. Det vi menar är att när vi frigör ett vårddygn finns fortfarande de fasta kostnaderna kvar som personal och lokaler. Det går dock att skruva i rörliga kostnader, såsom hyrpersonal, transportkostnader och semifasta kostnader över tid.

Hur bör man då göra för att gå från piloter och innovationsprojekt till större skala i vården?

Vi arbetar med en metod där vi redan i de tidiga faserna tänker stort/skala. Det innebär att vi redan i Planeringsfasen målar upp bilden av hur verksamheten kan se ut vid ett breddinförande. Det ger en förståelse för vilka områden och intressenter som kommer påverkas och hur påverkan ser ut. Med det som utgångspunkt kan vi definiera en grov plan och milstolpar hela vägen till ett skalat införande. Vi kan med den vetskapen också sätta upp rätt nyckeltal för att vid varje beslutspunkt ha rätt faktabaserade underlag för nästa steg.

I fasen Verkställa designar och testar vi den operativa modellen i liten skala (Bygg smått). Det ger oss en möjlighet att testa, utvärdera och justera arbetssätt så att de fungerar i den faktiska verkligheten (vilken ofta skiljer sig från ritbordet). I fasen Standardisera färdigställer vi de nödvändiga rutinerna och arbetssätten för både de direkt inblandade men också de påverkade. Därefter kan vi Skala successivt utifrån den enskilda kundens förutsättningar, exempelvis med fler patienter i patientgrupp och/eller fler patientgrupper.

Poängen är att genom att Tänka stort – Bygga smått – Skala successivt och börja med slutläget ökar vi möjligheterna för ett lyckat breddinförande med högre grad av trygghet i processen för alla inblandade. Säkerställ redan från början vad som är viktigt för att besluta om nästa steg – i alla steg genom processen.

Skrivet av mig tillsammans med Alireza Malakuti, Healthcare Transformation Manager i Telias Healthcare satsning

Vill du veta mer får du gärna höra av dig till mig eller Alireza (+46 732041333) http://www.linkedin.com/in/alireza-malakuti-16610223/?originalSubdomain=se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Webbplats drivs med WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: