Strategiska aktiviteter – i Projektarbete eller linjearbete

När man har målsättningen och strategin klar och ska genomföra nödvändiga åtgärder kommer det ett val av om dessa åtgärder ska genomföras inom ramen för ett projekt eller direkt i linjen.

En fördel med att driva saker i projektform är tydligheten i ägandeskap av genomförande av aktiviteterna och dess uppföljningsstruktur. Vidare underlättas ofta allokering av resurser till tydliga projekt. Den stora fördelen med att driva frågor inom ramen för befintligt linjearbete är ägandeskapet av resultatet och därmed kvaliteten i förändringen och dess efterlevnad över tid. För att avgöra i vilken av dessa format respektive förändring ska drivas kan det vara värt att tänka på nedan dimensioner.

Graden av förändring på befintlig verksamhet kontra att starta ny verksamhet: Om det inte påverkar en befintlig verksamhet nämnvärt underlättas genomförandet av ett tydligt projektarbete. Om förändringen däremot påverkar en befintlig verksamhet och dess medlemmar kommer förändringens genomförande och stickiness i verksamheten underlättas av verksamhetens ägandeskap. Enkelt uttryckt, ju mer jag måste förändra mitt sätt att arbete desto större behov av delaktighet och upplevt ägandeskap.

Kalendertid till åstadkommen förändring: Om genomförandet måste vara klart en viss tidpunkt är projektformen enklare att följa upp och styra. Verksamheten hamnar lättare i konflikter mellan det ordinarie arbetet de faktiskt ska genomföra och de strategiska åtgärder de blir ålagda att ”också” göra. Till det kommer befintliga uppföljningsstrukturer och verksamhetens kultur vilka oftast pekar på att man ska göra det ordinarie arbetet först.

Resurstillgång för genomförande eller efterlevnad: I de flesta fall görs bedömningen av resurser utifrån åtgärdernas genomförande. I styrning av PMO är det ju också en tydlig styrparameter. Det jag vill addera är tillgången till mottagande resurser. Det styrs av tillgänglig tid exempelvis från produktionscykler, men också från leverabler från alla pågående projekt in till berörd verksamhet. Här kommer både flexibilitet i leveranstid och kontinuerlig delaktighet och förståelse för förändringen påverka graden av acceptans för det nya.

Poängen är att istället för att styra åtgärder mot en viss form utan analys av påverkande faktorer, kan vi göra en snabb genomlysning och därmed markant öka träffsäkerheten i vilka åtgärder som genomförs och att de kommer leva i önskad omfattning över tid.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Webbplats drivs med WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: